DonkereDagenFestival_bkg
Daniele Labbate – elektronische muziek Daniele Labbate (elektronische muziek)

Daniele Labbate (1984, Italië) begon al op jonge leeftijd muziek te maken. Hij nam pianolessen totdat hij de overstap maakte naar de basgitaar. Hij ontwikkelde een voorliefde voor artiesten als Parliament, Funkadelic en Jimi Hendrix en houdt van verschillende muziekstijlen; psychedelisch, dub, elektronisch, house, techno, ambient of een mix daarvan.

Hij studeerde in Rome aan de Saint Louis muziekacademie en is afgestudeerd op basgitaar en elektronische muziek. Na een aantal jaar als sessiemuzikant te hebben gespeeld is hij een solo carrière begonnen en heeft verschillende bands opgericht zoals Umeme die een combinatie van Afrikaanse en Electro muziek speelt.

Het mixen van verschillende muziekstijlen is de rode draad in Daniele’s muziek. Sinds 2008 is hij lid van de Bassculture Foundation Amsterdam die zich bezighoudt met het ontdekken van nieuwe muziekgenres. Sinds 2013 geeft hij aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden les in productie, beat design en experimentele elektronische muziek met drummachines, basmachines en live sampling.

Tijdens zijn optreden op het Donkere Dagen Festival combineert hij zijn stem met de muziek die hij maakt met behulp van analoge synthesizers en cassettebandjes. Zittend op de grond, in een kamer met gedimd licht neemt hij je mee op zijn experimentele reis.

Onderdeel van de Noorderkroon Route directions_walk
Richard van Bergen en Raymond Nijenhuis Richard van Bergen en Raymond Nijenhuis (blues)

Twee meestergitaristen uit de Nederlandse blues-, rhythm- en rootswereld; niemand minder dan goede vrienden Richard van Bergen en Raymond ‘Guitar Ray’ Nijenhuis komen ons verblijden met een staaltje van hun gitaarvirtuositeit.

Beiden hebben door heel Europa getoerd met een imposante lijst van internationale roots & blues artiesten. Ze kennen elkaar al zeker 15 jaar en zijn beiden kanjers. Het belooft dus een avond vol goede gitaarmuziek te worden vol Blues, Soul, R & B en swampy New Orleans stuff.

Richard van Bergen (Bluesmagazine)

 
 
Onderdeel van de Vliegende Vis Route directions_walk
Christa Bornhijm en Fredie Kuiper Christa Bornhijm en Fredie Kuiper (troubadour/klassiek)

Een troubadour en een klassiek zangeres verkennen het levenslied. Samen bezingen Fredie Kuiper en Christa Bornhijm Liefde & Lust, Hemel & Aarde, Leven & Dood en Bier & Kaviaar. De liederen worden begeleid door Fredie op accordeon. Laat je verrassen door dit bijzondere programma.

Fredie Kuiper is autodidact en componeert, schrijft en zingt het Nederlandstalige lied. Fredie zingt alleen, maar ook in diverse gezelschappen zoals in een samenwerking met dichteres Sylivia Hubers en violiste Suzanne Groot. Ze was o.a. op tournee met Renate Dorrestein en schreef naar aanleiding van haar boeken verschillende liederen. frediekuiper.nl.

Mezzosopraan Christa Bornhijm, studeerde aan de Schumann Academie en het Conservatorium van Amsterdam. Sinds een aantal jaren wordt zijn gecoacht door Ronald Klekamp. Als ensemblezanger zong Christa in het Helios Kamerkoor en het Abbatucci kwartet. Als soliste heeft zij een uiteenlopend repertoire opgebouwd en ze is regelmatig als soliste te horen in gastoptredens bij diverse gezelschappen. Naast haar activiteiten als zangeres geeft Christa les in haar eigen zangstudio “Castafiore” in Amsterdam.

Onderdeel van de Vliegende Vis Route directions_walk
Luka – singersong Luka (singersong)

Rotterdamse singer-songwriter Luka (Lisa Lukaszczyk) schrijft eigenzinnige indiepop geïnspireerd door Feist, Sylvan Esso en Bon Iver. In 2014 bracht ze met band haar debuut EP ‘Change of Seasons’ uit onder eigen beheer. Zo stond Luka in Paradiso Tolhuistuin, Where The Wild Things Are en Noorderzon. Momenteel is ze bezig met de voorbereidingen van haar tweede EP 'Welcome, Generation Everything.' Deze is opgenomen in Studio Joneski en wordt in februari 2018 uitgebracht.

"Met meerdere multi-instrumentalisten in de band en muzikanten die elk detail aanpakken en uitwerken is Luka een belofte voor de toekomst van de alternatieve muziek." - 8Weekly

Onderdeel van de Pegasus Route directions_walk
Rachel Louise – singersong Rachel Louise (singersong)

Rachèl Louise heeft altijd haar eigen pad gebaand. Van haar zeventiende als ze naar Los Angeles vertrekt om daar aan het prestigieuze Musician Institute in Hollywood zichzelf te ontwikkelen, tot de release van de EP Living In Holland in 2011, waarop de radiohit At The Disco te vinden is, Rachèl Louise heeft haar hart en de muziek altijd intuïtief gevolgd. Altijd op eigen kracht, altijd met eigen middelen. In 2012 leidt dit tot het goed ontvangen debuutalbum Be Your Own Cheerleader. Radiozenders als 3FM (Serious Talent in 2011) en 538 omarmen het talent en ook tv-programma’s als DWDD weten haar te vinden en shows in het clubcircuit en in voorprogramma’s van internationale collega’s volgen.

Rachèl Louise heeft zich in de relatieve luwte doorontwikkeld. Enerzijds als songschrijver voor een keur aan Nederlandse artiesten, anderzijds als belangrijk onderdeel van de band waarmee Dotan doorstoot naar de top van de Nederlandse muziekwereld. Nu zij als onderdeel van die band de pieken van de Nederlandse muziekwereld heeft gezien, volgt ze wederom haar eigen pad met een hernieuwde focus op de eigen muziek. Dat vraagt veel lef.

“Ik graaf dieper in mijn teksten, durf eerlijker te zijn dan ik ooit was. De emoties in mijn werk zijn in de eerlijkheid die ze meedragen soms ook meer pijnlijk. Niet alleen voor mezelf, maar misschien ook voor de mensen om me heen. Maar het recht uit het hart componeren levert echte verhalen op, waarvan ik zie dat ze het publiek raken. Dat geeft veel voldoening!”

Onderdeel van de Orion Route directions_walk
Duo 4Tuoze Matroze – kleinkunst Duo 4Tuoze Matroze (kleinkunst)

De 4Tuoze Matroze zijn bekend als de vernieuwers van het Nederlandse Zeemanslied. Na de oprichting in 1995 zijn zij uitgegroeid tot nationale en internationale vertegen-woordigers van de traditionele Nederlandse muziekcultuur. De 4Tuoze Matroze spelen zowel in het culturele- als bedrijfscircuit, met meer dan 100 uitvoeringen per jaar. De duo bezetting bestaat uit accordeon en akoestische gitaar, . De muziekstijl is de laatste jaren het meest op wereldmuziek gaan lijken. Invloeden uit Ierland, de balkan maar ook uit Suriname en Noord-Afrika en zelfs de klompendans vinden wij terug in het repertoire. Maar door de teksten blijft het toch allemaal erg Nederlands. Het rauwe zeeleven, als metafoor voor vrijheid en eenzaam-heid, avontuur en natuurkracht, klinkt in alle teksten door.

Onderdeel van de Hercules route directions_walk
Walther Pondman, Klassiek Walther Pondman (klassiek)

Walther Pondman is 27 jaar, speelt saxofoon, klarinet en is tenor. In 2013 heeft hij zijn bachelor klarinet aan het conservatorium te Zwolle behaald. Daarbij is hij in zijn 3e jaar begonnen met een minor Jazz en Pop en tevens ook een minor Saxofoon. Sinds zijn 11e krijgt hij zangles van zijn vader en vanf 2004 geeft hij samen met zijn broer en zusjes concerten als “The Family Pondman” in binnen- en buitenland. Naast instrumentale muziek zingen zij muziek uit het jazz en pop repertoire en fragmenten uit opera’s zoals Il trovatore, Carmen, Rigoletto, La traviata en La Boheme.

Walther heeft in een aantal producties gezongen als tenor. In 2011 heeft hij in november de Rol van Carmagnola gespeeld in de Opera “Les brigands” bij Theatergroep “Caecilia” in Kampen. In 2012 heeft hij de hoofdrol vertolkt van Billy in de musical “Caroussel” te Kampen. In 2012 vertolkte hij in de opera “De gebroeders Hogendorp” de rol van soldaat/Napoleon/Matthias/ Jonge Gijs Karel en Thorbecke. In 2013 vertolkte hij in “Carmen” de rol van “Le Dancaïre”. In 2014 vertolke hij de rol van prins Saphir in “Barbe Bleue” te Emmeloord.

Walther zit in diverse Emsembles waarbij zij muziek vertolken van de ontspannen en vrolijke sferen van Bing Crosby en Frank Sinatra tot de duistere dramatische sferen van de wereld van opera van O.a. Puccini, Verdi, Bellini en donizetti. Zo speelt en zingt hij als vaste saxfonist, klarinettist en zanger in het “Acadia trio”, “Camelia Quartett” en het “fiori e fratelli ensemble”. In het laatste ensemble word de nadruk ook met de klarinet ook vooral gelegd op de wereld van Jazz. Denk hierbij vooral aan Glenn Miller, Benny Goodman of Louis Armstrong.

Onderdeel van de Orion Route directions_walk
Pianoduo Veerline – klassiek/pop Pianoduo Veerline (klassiek/pop)

Pianoduo Veerline is ontstaan op het Utrechts Conservatorium. De twee vriendinnen studeren beiden klassieke muziek bij Henry Kelder. Daarnaast schrijven ze hun eigen popmuziek, voor zang en piano. Hun doel is om de schoonheid van beide disciplines te laten horen.

Onderdeel van de Pegasus Route directions_walk
Bugra Gedik – comedy Bugra Gedik (comedy)

Bugra Gedik (1993) is één van de ‘nieuwste aanwinsten’ van de Comedytrain en wordt omschreven als een stadsjongen die zijn mond niet kan houden. In 2014 vond hij zijn heil in de stand-up en sindsdien spuwt hij zijn trant comedy: rauw en introspectief met een filosofisch randje. Bugra (met een stille ‘g’) is opgegroeid in Amsterdam-West tussen Turken en tokkies en geschoold in Zuid tussen Vespa's en kakkers. Doe daar zijn perverse studentenleven bij en je krijgt een beeld van deze brutale cabaretier. In mei 2017 won Bugra de jury- en publieksprijs op het Amsterdam Studenten Cabaret Festival. Hij is nu vooral vaak te vinden in Toomler. En op de Universiteit van Amsterdam.

Volg Bugra via Instagram

Website: comedytrain.nl

Onderdeel van de Hercules Route directions_walk
Hakim – mime Hakim (mime)

Hakim, is een Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler, die bij het grote en kleine publiek bekend is door zijn rol in Sesamstraat. Naast zijn televisieoptredens maakt Hakim succesvolle theater-en cabaretvoorstellingen, vertelt hij verhalen en schrijft hij boeken. Hij haalt zijn inspiratie uit de vreemde problemen van de grote mensenwereld en vertaalt die raak en vaak vol humor naar de wereld van kinderen. Een feest is pas echt een feest als Hakim is geweest!

Onderdeel van de Vliegende Vis Route directions_walk
Ronald Kamphuis en Pascal Binneweg – gipsy jazz Ronald Kamphuis en Pascal Binneweg (gipsy jazz)

Ronald Kamphuis (1983) is een bevlogen professioneel werkzame gitarist met een grote liefde voor de muziek van Django Reinhardt, tegenwoordig ook "jazz manouche" of "gypsyjazz" genoemd. Na veel in pop en rockbands gespeeld te hebben ontdekte hij deze muziek rond zijn zeventiende en was hij onmiddellijk “hooked”. Muziek met een positieve vibe, emotie en virtuositeit en veel ruimte voor een persoonlijke inbreng. Na zijn conservatroiumopleiding volgde hij in Nederland, Duitsland en Frankrijk lessen en workshops bij onder andere Nousche Rosenberg, Joscho Stephane, Reinier Voet, Sebastien Giniaux en Antoine Boyer. Tegenwoordig geeft hij gitaarles en speelt momenteel met bands door het hele land.

Pascal Binneweg (1967) is al van kinds af aan bevlogen door de flamenco. Hij nam op jonge leeftijd gitaarles en studeerde onder andere bij John Fillmore en Eric Vaarzon Morel. Inmiddels speelt hij al zo'n 25 jaar professioneel flamenco en componeert hij zijn eigen repertoire vanuit deze stroming. Pascal studeerde Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen met als hoofdvak Muziekwetenschappen. Muziek maken is echter wat hem het meeste boeit. Hij reist dan ook vaak af naar Spanje om weer even dicht bij de bron te zijn.

Ronald en Pascal leerden elkaar kennen in de Groninger muziekscene. Aanvankelijk eigenlijk vooral als collega muziekdocenten, maar door de gedeelde passie voor akoestische geïmproviseerde muziek liet een samenwerking niet lang op zich wachten. Als duo verkennen Pascal en Ronald de mogelijkheden van het akoestische, veelal geïmproviseerde gitaarrepertoire. Rode draad is de flamenco van Pascal en de jazz manouche van Ronald, maar door de crossover van deze stijlen ontstaat weer een geheel nieuw, eigen geluid. Er zullen eigen composities van Pascal gespeeld worden maar ook klassiekers uit de jazz manouche en musette worden op een verrassende en frisse manier vertolkt.

Onderdeel van de Noorderkroon Route directions_walk
Gaston Bannier – poëzie Gaston Bannier (poëzie)

In het half uur durende optreden op 20 januari neemt Gaston u mee in zijn wereld, waar lopen een belangrijk onderdeel van is.

Hij draag voor uit zijn gedichtenbundel 'Lopen zonder een stap te verzetten' en vertelt tussen de gedichten door een paar pakkende anekdotes.

Zijn voordracht is toegankelijk, verrassend en boeiend.

Een performance die raakt.

Onderdeel van de Pegasus Route directions_walk
Fleurine en Syberen – jazz/wereld Fleurine en Syberen (jazz/wereld)

Zangeres Fleurine komt naar het Donkere Dagen Festival samen met gitarist Syberen van Munster. Ze geven een voorproefje van het repertoire van haar CD “Boys from Brazil” die binnenkort uitkomt, met daarop voornamelijk eigen composities. Liefhebbers van sensuele Braziliaanse ritmes en jazz zitten goed!

De in Amerika woonachtige zangeres wordt internationaal geroemd om haar verfijnde stemgeluid, haar virtuoze timing en haar originele composities. Haar debuutalbum Meant To Be! werd de best verkochte jazz-cd in Nederland in de jaren ’90. Daarna volgden nog drie succesvolle albums waaronder een duet met pianist Brad Mehldau. 

Zij ontmoette gitarist Syberen van Munster in New York waar hij summa cum laude zijn master’s degree behaalde aan Queens College. In afgelopen jaren deelde hij het podium met vele bekende jazzmusici in New York.

Onderdeel van de Hercules route directions_walk
Marlijn van Dijk, Marijn Bellaard en Job Greuter - kleinkunst Marlijn van Dijk, Marijn Bellaard en Job Greuter (kleinkunst)

De voorstelling Ranja in een bierglas wordt gespeeld door Marlijn van Dijk (actrice/zangeres), Marijn Bellaard (pianist) en Job Greuter (cellist).

Marlijn en Marijn zijn in 2016 afgestudeerd aan de opleiding muziektheater van Codarts Rotterdam, waar Job momenteel zijn vierde jaar volgt. Marlijn speelde eind 2015 in de musical Het meisje met het rode haar, Marijn was te zien op het Fringe festival met de voorstelling Hemels Vallen II: WAR! en Job speelde afgelopen jaar in de musical Liesbeth.
Ranja in een bierglas is een voorstelling over de angst om volwassen te worden en het verlangen om weer kind te kunnen zijn. Gespeeld door een actrice, een pianist en een cellist, met oude en nieuwe kleinkunstliedjes.

Ranja in een bierglas was eerder al te zien op het Café Theater Festival, Gluren bij de Buren in Houten en Roomservice in Wageningen.

Onderdeel van de Orion Route directions_walk
Maya Shanti – singersong Maya Shanti (singersong)

Maya Shanti, geboren te Amsterdam, is een 21 jarige Engelstalige singer-songwriter met een heel eigen sound; van romantische liederen tot swingende nummers. In 2016 heeft zij aan Giels talentenjacht meegedaan en is uiteindelijk één van de elf winnaars geworden. Zo heeft zij o.a. in een uitverkocht Paradiso gestaan. Via Giel kwam zij in contact met Niels Geusebroek met wie zij een duet heeft gezongen en support was bij zijn clubtour in november 2016. In 2015 heeft Maya samen met haar vader Cees Koldijk van de 4Tuoze Matroze het officiële saillied geschreven.

Landelijke bekendheid kreeg zij door haar optredens op Radio 3FM, VPRO’s Nooit meer Slapen en haar prachtige bijdrage in het Glazenhuis in Breda. Maya Shanti is momenteel bezig met haar EP en treedt daarnaast graag op. Wil je meer weten over deze romantische/swingende singer-songwriter, check haar soundcloud en youtube!

Onderdeel van de Noorderkroon Route directions_walk